- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Grand Prix „Georges Enesco” a fost decernat la Paris sopranelor Héloise Koempgen-Bramy și Liga Yi
A patra ediţie a Intâlnirilor muzicale internaţionale Georges Enesco care se desfășoară în această parioadă la Paris au parcurs prima etapă în perioada 9-13 octombrie cu Concursul internaţional de canto Georges Enesco.
Vineri, 13 octombrie 2017 in cadrul Galei Laureaţilor Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco gazduit de Conservatorul Claude Debussy, Institutul cultural român a acordat Grand Prix Georges Enesco pentru cea mai bună interpretare vocală a unei melodii a marelui compozitor.
Președinta Institutului cultural român, Liliana Turoiu, a decernat acest premiu ex aequo sopranelor Héloise Koempgen-Bramy (Franța) și Liga Yi (China), ultima impresionând atât juriul cât și publicul cu interpretarea cântecului „Eu mă duc, codrul rămâne” de George Enescu.
In discursul său, Președinta ICR a apreciat faptul că în acest an Întâlnirile Muzicale Internaționale Georges Enesco au prevăzut să-l onoreze, de asemenea, pe pianistul și compozitorul român Dinu Lipatti, în Anul Lipatti, finul spiritual al lui George Enescu, al cărui talent a depășit cu mult granițele României. Liliana Turoiu a subliniat că George Enescu a devenit un adevărat brand de țară, iar Institutul Cultural Român i-a dedicat o serie de evenimente, care au început pe 8 octombrie, în cadrul Lunii Enescu.
Concursul Internațional de Canto Georges Enesco de la Paris din cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaționale Georges Enesco, organizate de Asociaţia Noesis și ICR Paris, a înregistrat anul acesta un binemeritat succes. La secțiunea Chanteurs Professionnels au participat 37 de concurenti din țări vest europene, Coreea de Sud, Japonia, China, Liban, Canada, Statele Unite și România (30 de soprane, din care o treime din Franța, din România au fost 4 soprane și un bariton, per total prezentându-se foarte puține voci masculine, deși limită de vârstă a fost extinsă la 37 de ani). La secțiunea Grands Amateurs d’Art Vocal, unde nu este limită de vârstă, au participat 13 concurenți, majoritatea din Franța, un singur tenor din Elveția și o soprană din Cuba/Spania